АЗОТЕН ДИОКСИД (NO2)

ОПАСЕН ЗА ЖИВОТА, ОПАСЕН ЗА ЗДРАВЕТО

01

АЗОТЕН ДИОКСИД (NO₂) И ЗДРАВЕТО НИ

Високата концентрация на азотен диоксид (NO₂) в атмосферния въздух е пряка заплаха за човешкото здраве и човешкия живот. Азотният диоксид е токсичен, червеникаво-кафяв газ с тежка миризма при по-високи концентрации, а при по-ниски концентрации той е без цвят и без мирис. Отравянето с азотен диоксид зависи от продължителността, честотата и интензивността на излагането. 

Азотният диоксид е дразнител на лигавицата, който, свързан с друг замърсител на въздуха, причинява белодробни заболявания като ОББ (обструктивна белодробна болест), астма, хронична обструктивна белодробна болест(ХОББ), обостряне на ХОББ, а в най-лошия случай и смърт.

Умерената му разтворимост във вода прави лесно преминаването му през лигавицата и навлизането му в дихателните пътища. Подобно на повечето токсични газове, дозата на вдишване определя степента на токсичност върху дихателните пътища. Продължителното излагане на ниска концентрация на газа може да има смъртоносен ефект, както и краткотрайното излагане на високи концентрации, подобно на отравянето с хлор. Той е един от най-големите замърсители на въздуха, който може да причини разни здравословни проблеми, като коронарна болест на сърцето или инсулт.

02

ДВИГАТЕЛИТЕ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ

Загретият въздух в двигателя произвежда азотни оксиди (NOₓ), които включват токсичния азотен диоксид (NO₂). В бензинов автомобил те могат да бъдат почистени с трипосочен каталитичен преобразувател, и така бензиновият автомобил излъчва средно около 30% по-малко NOₓ от дизеловия автомобил. 

Филтрите на дизеловия автомобил могат да намалят емисиите на ФПЧ с повече от 90%, но те изискват добри условия на работа и редовна поддръжка. Те обаче могат да произвеждат и повече азотен диоксид, което прави дизела един от основните източници на този токсичен газ. 

Дизеловите двигатели работят при по-висока температура и налягане от бензиновите. Тези условия усилват производството на азотни окиси. Количеството зависи от обема и продължителността на най-горещата част на пламъка в двигателя.


ИЗМЕРВАНЕ НА NO2

02

МАЛКО ИСТОРИЯ.

За да пием вода направо от извора, ние се свързахме с Дойче Умвелтхилфе (Deutsche Umwelthilfe), водещата организация за опазване на гражданите и околната среда в Германия. Организацията е член е на Европейската агенция по околна среда в Брюксел и има законното право да представлява групови искове в съдилищата на Германия срещу проекти, които счита за заплаха за гражданите и околната среда. 

Преди две години Дойче Умвелтхилфе заведе дело срещу Федералната агенция за автомобилен транспорт в Германия (KBA), обвинявайки я, че не е действала достатъчно решително вследствие на скандала с дизеловите емисии на Volkswagen. 

Дойче Умвелтхилфе знае за азотните оксиди най-добре от всички, с които имахме опция да си партнираме. Затова избрахме точно тях за наш партньор.

От началото на месец юни ние, доброволците от AirBG.Info поставяме и събираме тези малки дифузионни тръби, за да разберем пълната картина на замърсяването с NO₂ на повече от 30 места в София.

Дифузионните тръбички съдържат химическо вещество (триетаноламин), което абсорбира измервателния компонент (в нашия случай азотен диоксид – NO2).

Разполагаме ги там, където хората живеят и работят. Процедурата е описана в тези картинки – поставяне на пътен знак или дърво, измерване 28-30 дни, събиране и изпращане до Лаборатория Пасам в Швейцария. Правим така, че резултатите да имат правна стойност.

03

КАК СТАВА ТОВА

Четирите часа от всеки месец от юни насам, прекарани в стегнато каране на над 120 километра всеки път по улиците на града, демонтаж и монтаж на тръбите бяха чудесно изживяване. Радваме се на красива София и че правим нещо добро за хора, които не познаваме. Представям ви екипа зад този проект: 

 • Петър Киров, човекът който бди над всеки детайл по изпълнението
 • Петър Андреев, най-младият ни апостол, с нас от началото на проекта 
 • Ясен Джабиров, когото познавате от снимките с дрона му над София в най-замърсените дни 
 • Григор Григоров, Републикански шампион по рали, който представи България на Европейския рали шампионат тази година.

 И понеже всичко много ни хареса, решихме да го заснемем.


РЕЗУЛТАТИТЕ

МЕСЕЦ АВГУСТ 2020 Г.

През месец август отново високи нива на замърсяването на възловите кръстовища.

МЕСЕЦ ЮЛИ 2020 Г.

През месец юли се запазва негативната тенденция на високи нива на замърсяването на възловите кръстовища, независимо от намаления трафик на Лъвов мост.

МЕСЕЦ ЮНИ 2020 Г.

През месец юли се запазва негативната тенденция на високи нива на замърсяването на възловите кръстовища, независимо от намаления трафик на Лъвов мост.

МЕСЕЦ МАЙ 2020 Г.

Mесец май отново показва тенденцията от ограниченията срещу COVID 19 за ниски нива на NO2. Но се чуства и тенденцията на леко покачване на показанията.

МЕСЕЦ АПРИЛ 2020 Г.

Mесец април е с най-ниски показания на замърсяването с NO2. Само на някои от големите кръстовища има превишение на нормата.

МЕСЕЦ МАРТ 2020 Г.

За месец март има значително намаляване на замърсяването с NO2. Остават критични само най-големите кръстовища.

МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2020 Г.

За месец февруари отново в центъра на София са отчетени средни нива до 68,1 мкг/куб.м.

МЕСЕЦ ЯНУАРИ 2020 Г.

За месец януари отново в центъра на София са отчетени средни нива до 64,8 мкг/куб.м.

МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2019 Г.

За месец декември отново в центъра на София са отчетени средни нива до 63,2 мкг/куб.м.

МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2019 Г.

За месец ноември в центъра на София са отчетени средни нива до 58,7 мкг/куб.м.

МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2019 Г.

За месец октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м. Това е два пъти над допустимите стойности, т.е. хората дишат два пъти повече от отровата азотен диоксид.

МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2019 Г.

Преместваме 5 от локациите от места без проблеми (******) и добавяме Лъвов мост, кръговото на Сливница и Левски, още *******.  Идва месец септември, има два дълги уикенда, хората бавно се завръщат в града. Учебната година започва на 16-ти, ние измерваме до 26-ти септември. За 10 дни интензивен трафик, само за 10 дни, над 60% от резултатите са над нормата, като превишенията на места са отново над два пъти! Само за десетина дни пълен град.

МЕСЕЦ АВГУСТ 2019 Г.

20 локации показват въздух в нормите, но при 9 нивата на азотен диоксид са по-високи от годишната норма, от тях 2 с критично високи стойности, близо 2 пъти превишение. Автомобилният трафик е поне наполовина.

МЕСЕЦ ЮЛИ 2019 Г.

Градът излиза във ваканция, 23 локации показват въздух в нормите, само при 6 нивата на азотен диоксид са по-високи от годишната норма 40 мкгр/куб.м. Автомобилният трафик е наполовина.

МЕСЕЦ ЮНИ 2019 Г.

Лято, 20 локации показват чист въздух, 2 са на границата, а при 7 нивата на азотен диоксид са по-високи от годишната норма 40 μg/m3

РЕЗУЛТАТИ В ЦИФРОВ ВИД

Ето и резултатите в цифров вид.


ОБОБЩЕНИ РЕЗУЛТАТИТЕ 2019-2020 Г.

ОБОБЩЕНИ РЕЗУЛТАТИ 2019-2020 Г.

Независимо от намаляването на трафика на някои възлови кръстовища в София (заради противоепидемичните мерки, блокадите на кръстовищата и ремонтът на някои булеварди), 13 от 32 места в нашето изследване имат нива на замърсяване, надхвърлящи средногодишната норма от 40 мкг/м3. Изследването обхваща периода юни 2019 – август 2020 г.  

РЕЗУЛТАТИ В ЦИФРОВ ВИД

Ето и резултатите в цифров вид.


КАКВИ СА ИЗВОДИТЕ?

ДОБРИТЕ НОВИНИ

Ако живеете в голям жилищен квартали и сте далеч от автомобилния трафик, замърсяването е под допустимите норми. Няма задръстване, сравнително малко преминаващи МПС. Гледайте картите ни за замърсяването с ФПЧ и ако са в зелено, дишайте спокойно!

ЛОШИТЕ НОВИНИ

За сметка на това в районите с висока концентрация на автомобили, висок трафик, кръстовища и булеварди – замърсяването е над допустимите норми и създава реална заплаха за здравето на хората, преминаващи през оживените кръстовища или работещи в непосредствена близост до тях.


ПРЕДПАЗВАЙТЕ СЕ

 • Избягвайте струпванията на МПС – и по широките булеварди и по улиците на центъра. 
 • Избягвайте срещите в непосредствена близост до улици и кръстовища с много коли.
 • Не се разхождайте, не спортувайте близо до автомобилния трафик, дори и да сте в градина или парк. 
 • Изключвайте двигателите си, когато не сте в движение, тровите се сами, тровите и околните.
 • Затваряйте прозорците на колите си и вкарвайте чист въздух, само когато няма коли наоколо. 
 • Пътувайте в ненатоварените часове – трафикът в София е опасен за здравето и живота ви.
 • Пазете особено много децата и възрастните хора.

ИЗИСКВАЙТЕ

 • Преди изборите за общински събрахме всички от видимите кандидати за кметското място в София. Всички до един еднозначно казаха, че е дошло време за промяна, без изключения.
 • Вижте и чуйте, как избраният кмет Йорданка Фандъкова говори и как предлага да изчисти въздуха в София.Бъдете активни!